Andrea Hagman
Andrea Hagman gick ut musikhögskolan i Piteå (2002) med inriktning sångpedagogik, Operastudio 67 (2004) och Operahögskolan (master) i Göteborg 2006.
Idag arbetar hon, förutom som operasångerska, som sångpedagog, regissör och kompositör och är barnmusikalgruppernas konstnärliga ledare. Utöver arbetet på Sångbolaget är hon också solist i konsertsammanhang, sångkonsult i körer och på företag och medlem i Opera Galopp.
Hon har varit solist på bland annat Folkoperan, Spaghettioperan Regina, Kungliga Operan, Unga Klara, Fäviken Opera och Julita Slott samt samarbetat med Länsmusiken i Småland och Estrad Norr (Östersund) och Höga Kusten Opera
Hannah Lundgren
Hannah Lundgren, barnmusikalgruppernas koreograf, har en kandidatexamen i danspedagogik med inriktning klassisk balett från Dans-och Cirkushögskolan.
Under sin utbildning mottog hon ett Erasmusstipendium och studerade under en termin moderna danstekniker på University of Chichester i England.
Efter sin examen 2010 i Stockholm fortsatte hon sina studier på Dance New Amsterdam i New York för att fördjupa sina kunskaper i både klassisk balett och i modern jazz. Hon har sedan dess arbetat som dansare i produktioner i Sverige och internationellt, bland annat med Gredelin danskompani i Stockholm, på Disneyland i Paris och i flera shower på Cypern. Hon har även koreograferat flertalet barn och ungdomsmusikaler, och arbetar vid sidan av dansen som yogainstruktör.
Kreativ Workshop
”Vi sjunger opera” är en inspirerande, passionerad och frigörande entimmes-workshop som passar perfekt till att exempelvis inleda en konferensdag med. Det blir en snabbkurs i opera där vi går igenom grundläggande sångteknik för klassisk sång och de stora uttrycken som hör opera till. Vi arbetar med närvaro, dynamik och öppenhet, utmanar och upptäcker.
Vi avslutar med att sjunga en operaduett i stämmor ur ett känt verk. Många skratt kan väntas och kanske till och med en nyväckt förälskelse till opera.
Musiker & Mamma
När jag fick erbjudande om att bli en av medförfattarna i Musiker och Mamma var det så självklart att jag skulle göra det, äntligen fick jag en chans att nå ut med mina tankar och funderingar kring att vara operasångerska, mamma men också pedagog. Hur viktiga barnen är, mina egna och barngruppsbarnen och alla underbara sångare jag får möta, både amatörer och mina professionella kollegor. – Andrea Hagman
Musiker, mammor, mammamusiker och musikermammor. Var tar egentligen det glammiga slut och det mammiga vid? Går det att lira på båda strängar samtidigt utan att det hela slutar i kakofoni? Och visst mår väl barnen bäst när mamma är glad som en spele…kvinn?
I den här antologin skriver elva kvinnor som är just musiker och mammor om hur de bollar sina liv mellan de båda livsstilsrollerna.
Mina tankar
Det finns en mängd olika alternativ för barn som vill hålla på med sång och musik. Gemensamt för många av dessa är ett elitistiskt tänkande och en fixering vid prestation. Ett annat alternativ är i ett sammanhang med stora grupper där man knappt syns.
Hela den populärmusikaliska världen handlar i sin tur om att man ska stå i centrum och bli bekräftad, inte så mycket för vad man berättar utan för kändisskapet.
Själva känslan för konst och att faktiskt hitta ett uttrycksmedel för sin egen skull har gått förlorad någonstans på vägen som jag ser det.
Barnmusikalgrupperna erbjuder ett alternativ där det inte handlar om vokal prestation eller scenisk perfektion, det handlar om att hitta sitt eget uttryck samtidigt som man lustfyllt lär sig hantverket scenkonst.
ALLA är lika viktiga på scenen oavsett om man har en eller tio repliker. Ett viktigt mål är att få barnen förstå just detta. Självklart är det viktigt att utmana barnen, vilket jag gör konsekvent; ibland är det en svår sång, en lurig replik eller dans, men ibland ligger utmaningen i att man måste förstå att man kan ha en liten roll men ändå är lika viktig och göra en lika engagerad insats.
Jag skriver allt material själv och önskar att barnen själva ska engagera sig i de frågeställningar som kommer upp när vi går igenom manus. Jag vill att de ska bli berörda av berättelserna och sångerna för att sedan själva kunna berätta vidare i föreställningen.
Hur liten eller stor roll man har då förefaller vara en ganska oviktig fråga. Jag vill att barnen ska lära för livet och det är av största vikt att varje barn får lika mycket tid och plats.
Min uppgift är att de ska växa upp till individer som kan välja en konstnärlig bana om de vill men som framför allt har hittat sin egen plats i konstvärlden där de kan uttrycka sig hämningslöst oavsett vilken yrkesbana de väljer.
För att mitt arbete ska fortskrida är det oerhört viktigt att föräldrarna stöttar sina barn i den processen, att de är lika viktiga i föreställningen trots att någon annan denna gång fick en större roll. De som får större roller varierar från termin till termin oberoende av hur långt man kommit vokal eller sceniskt. Alla får vettiga uppgifter som är utmanande för just dem, inget barn kommer att gå igenom en hel föreställning utan en enda replik eller sånginsats.
Andrea Hagman – konstnärlig ledare